Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
02 Sep 2015

Hoe steek ik een bbq aan?

Hoe steek ik een bbq aan? 

In het barbecueseizoen klinkt vaak de vraag: hoe steek ik een bbq aan? Voor een elektrische barbecue en een gasbarbecue spreekt dit voor zich, maar bij een houtskool barbecue is het wat lastiger. In dit artikel bespreken we de verschillende brandstoffen en aanmaakmaterialen en leggen we uit wat de beste methode is voor het aansteken van een houtskool barbecue

Welke brandstof? 

Eerst moet u bedenken welke brandstof voor u het meest geschikt is. U heeft de keuze uit houtskool of (houtskool)briketten. Briketten zijn klompen geperste houtskool. Omdat ze groter en geconcentreerder zijn dan houtskooltjes, branden briketten veel langer (doorgaans enkele uren). Bij houtkolen bestaat het risico dat halverwege de barbecuesessie de kolen moeten worden aangevuld. houtskooltjes geven een hogere temperatuur, waardoor een grillachtig effect ontstaat. Perfect voor dunnere lappen of voorgegaard vlees. Er zijn verschillende soorten en formaten houtskool barbecues. Bepaalde grotere types barbecue zijn lastig op temperatuur te krijgen met briketten, daarvoor wordt houtskool aangeraden. 

Aanmaakmateriaal 

Gaat u de barbecue aansteken, dan heeft u aanmaakmateriaal nodig. Hoewel de brandstof snel is aan te krijgen met vloeistoffen zoals spiritus, raden wij dit ten zeerste af omdat hier veel ongelukken mee gebeuren. De barbecue aanmaken doet u het beste met aanmaakblokjes. Neem geen witte aanmaakblokjes, die bevatten chemicaliën. Niet alleen geeft dit een onsmakelijke benzinegeur, u wilt ook het risico vermijden dat de dampen in uw eten terecht komen. De meest geschikte aanmaakblokjes zijn van geconcentreerd karton, die bewerkt zijn met een (onschadelijk) brandmiddel. 

gloeiend houtskool 

De barbecue aansteken 

Allereerst: wilt u de barbecue goed aankrijgen, dan dient u hier ruimschoots de tijd voor te nemen. Begin een uur van tevoren met aanmaken, zodat de hitte kan verspreiden en alle kolen of briketten op de juiste temperatuur komen. Zorg dat alle luchtgaten zo ver mogelijk open staan, zodat het smeulvuur voldoende zuurstof krijgt en snel aangaat. Leg een laag briketten of houtskool op het rooster op de bodem van de barbecue. Graaf, afhankelijk van de grootte van de barbecue, vier tot acht aanmaakblokjes in tussen de brandstof – zorg dat ze op de bodem liggen. Steek met een lange lucifer de aanmaakblokjes aan en leg met een tang wat kooltjes of briketten op de vlam. Na een kwartiertje begint de brandstof wit te worden. Verspreid de witte kolen of briketten gelijkmatig over de bodem zodat ze de rest van de brandstof kunnen aansteken. Gloeien alle kolen of briketten, dan plaatst u het rooster en kan het voedsel erop. 

Aanmaken met brikettenstarter 

Een brikettenstarter is een hulpmiddel om de briketten snel en vooral gelijkmatig verwarmd aan te krijgen. Dit werkt als volgt. Nadat u de luchtgaten vol hebt opengezet, legt u een tweetal aanmaakblokjes op het bodemrooster en steekt deze aan. De met briketten gevulde koker plaatst u over de blokjes heen. Na een half uurtje zijn de briketten op temperatuur, pak de starter met een barbecue- of ovenwant op en schud de briketten uit over de barbecue. 

Barbecue tips 

Afsluitend nog enkele tips rondom het barbecueën. Wilt u een hogere temperatuur, dan kunt u meer briketten gebruiken of de luchtgaten verder open zetten. Na het aanmaken kunt u de luchtgaten het beste (bijna helemaal) sluiten als u het idee heeft dat de brandstof goed op temperatuur is, de brandstof gaat dan namelijk langer mee. Naast een brikettenstarter zijn er nog andere handige barbecue accessoires voorhanden, zoals een thermometer voor (kogel)barbecues. Wilt u nooit meer gedoe met aansteken? Overweeg dan een ander soort barbecue.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter