Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
17 Jun 2015

Verschil tussen elektrische en infrarood terrasverwarmers?

Er zijn steeds meer mogelijkheden om ook op een kille avond lekker op het terras te kunnen zitten. Er bestaan verschillende soorten terrasverwarmers waar je uit kunt kiezen. Maar welke moet je nou hebben?

In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen elektrische en infrarood terrasverwarmers. Beide soorten hebben als voordeel dat je geen hout en gasflessen meer nodig hebt om warm te blijven op het terras. Maar wat zijn de verschillen onderling?

Warmtestraling is infrarood straling

Naast de infrarood terrasverwamers werkt ook de elektrische terrasverwarming met infrarood straling. Dit is niets anders dan warmtestraling. Toch zijn er wel verschillende soorten Infraroodstraling, deze worden ingegedeeld in drie soorten golven: korte, middellange en lange golven.

Korte, middellange en lange golf infrarood straling

Korte golf infrarood straling is zichtbaar met een rode gloed en dringt door in voorwerpen zoals je lichaam. De straling verwarmt niet de lucht. Lange golf infrarood straling is niet zichtbaar en verwarmt juist wel de lucht om je heen. Middellange golf infrarood straling zit daar tussenin en is ook zichtbaar.

De warme infrarood straling bij zowel de korte, middellange, als lange golf straling is niet gevaarlijk. Het is geen schadelijk UV-licht, en zit ook in zonlicht.

Elektrische terrasverwarmers met lange golf stralinglange golf terrasverwarmer

Een normale elektrische kachel maakt gebruik van lange golf infrarood straling. De kachel verwarmt de lucht en daardoor wordt de hele ruimte warm. Een lange golf elektrische terrasverwarmer werkt volgens hetzelfde principe. Dit is een goede keuze voor een beschut terras, bijvoorbeeld op een balkon, een serre of een binnentuin. Een nadeel is dat het wel even duurt voor het hele terras verwarmd is. Op een open terras is het minder efficiënt omdat de warme lucht snel verwaait.

De lange golf straling geeft geen licht af. Dit is fijn als je gebruik maakt van andere sfeerverlichting zoals kaarsen en spotjes.

Elektrische terrasverwarmers met korte golf stralingelektrische terrasverwarmer

Infrarood terrasverwarmers maken gebruik van korte golf infrarood straling. Deze straling verwarmt niet zozeer de lucht als wel je lichaam. De warmte voel je direct als je de straler aanzet en het voelt meteen behaaglijk. Omdat de straler niet de lucht om je heen verwarmt, verwaait de warmte niet. Het is een gerichte straling op je lichaam. Korte golf infrarood terrasverwarmers zijn daardoor geschikt voor een onbeschut open terras in een tuin of achterhuis.

Korte golf infrarood straling geeft een rode gloed af. Dit geeft meteen ook licht op je terras, maar is minder geschikt als je gebruik wilt maken van sfeerverlichting.

Het elektrisch vermogen

De meeste elektrische terrasverwarmers verbruiken niet meer dan 2000 Watt. Je kunt die waarschijnlijk gewoon op het lichtnet aansluiten. Heb je meerdere stralers nodig voor een groter terras of omdat je een hoge ophangplek hebt? Dan kan het zijn dat je de stralers over verschillende groepen moet verdelen of een extra groep moet aanleggen.

Wat kost een elektrische terrasverwarmer per uur?

De Kilowattuur (kWh) prijs voor gewone huishoudens is in Nederland en België ongeveer € 0,20, afhankelijk van de regio en je leverancier. Een straler van 2000 Watt verbruikt 2 Kilowatt per uur, en kost dus ongeveer 40 cent per uur.

De benodigde piekspanning voor het inschakelen van de straler kan hoger zijn dan je stop aankan. Dit los je op met een piekspanningsbeveiliger.

Veiligheid van terrasverwarmers

De straler zelf zal warm worden en kan dus niet dichtbij brandbare dingen bevestigd worden. Dit betekent dat je een terrasverwamer het beste niet onder het doek van een parasol kunt bevestigen. Aan een muur moet je opletten voor klimplanten en stof.

De IP-waarde geeft aan of de straler is beschermd tegen stof en vocht. Een straler met de aanduiding IP54 is stofbestendig en spatdicht en is geschikt voor een open terras. In een serre volstaat een straler met een lagere IP-waarde.

 

Heb je nog vragen? Plaats hieronder je reactie of neem contact met ons op!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter