Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
10 Sep 2015

Wat zijn de beste tips voor tuinmeubels schoonmaken?

Wat zijn de beste tips om tuinmeubels schoon te maken? Het is een vraag die Horticenter vaak te horen krijgt. Er is geen eenduidig antwoord op te geven, aangezien het verschilt per materiaal. In dit artikel leggen we voor de verschillende soorten tuinmeubels uit welke tips gelden voor het onderhoud en schoonmaken.

Aluminium, staal, ijzer als tuinmeubel

Metaal is robuust in het gebruik en stoer qua uiterlijk, maar het is ook roestgevoelig. Om dit roestproces tegen te gaan, zijn metalen tuintafels en tuinstoelen doorgaans bewerkt met een laag beschermend materiaal. Deze laag is kwetsbaar, dus gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen maar liefst gewoon een sopje op basis van zeep. Vocht- en roestplekken zijn eraf te krijgen, probeer dit te doen door wat te schrobben met een borsteltje of de zachte kant van een schuursponsje.

Kunststof vlecht

Kunststof vlecht (‘wicker’) lijkt op rotan, maar is veel beter bestand tegen weersinvloeden dan zijn natuurlijke broertje. Voor het materiaal is speciale wicker-reiniger verkrijgbaar bij tuincentra. Dit spul reinigt niet alleen de tuinmeubelen, maar beschermt het ook tegen aantasting door de buitenlucht. Groene (‘bruine’) zeep opgelost in water is ook prima om vlekken weg te krijgen, maar heeft een minder protectionistische werking.

Houten tuinmeubels schoonmaken

Houten tuinmeubels zijn oogstrelend, maar ze zijn veeleisend in het onderhoud. Regen en wind kunnen op het hout inwerken, waardoor verkleuringen en plekjes kunnen ontstaan. Het is zaak deze tijdig weg te halen, aangezien ze anders breder en dieper worden. U kunt schuurpapier gebruiken wanneer er vlekken door uitwerpselen van vogels op het tuinmeubilair zijn gekomen. Gebruik hiervoor zeer fijn papier en schuur niet te lang, anders zal de plek te veel verkleuren en afslijten vergeleken met de rest.terrasmeubel in de tuin

Plastic tuinmeubels

Plasticsoorten als PVC worden niet door iedereen even mooi gevonden, maar lenen zich perfect voor het vervaardigen van tuinmeubels. Bij wat weer en wind hoeven ze namelijk niet meteen naar binnen en het is met weinig inspanning schoon te krijgen en te houden. Een nat doekje volstaat meestal al, eventueel aangevuld met een sopje. Schuurmiddel en schuursponsjes dient u te vermijden, aangezien dit de bovenlaag van het plastic kan beschadigen.

Uw tuinkussens

Tuinkussens kunt u het beste niet het hele jaar door buiten laten liggen. Met name in regenachtige en zeer zonnige periodes, beschermt u ze liefst binnenshuis. De regen doet de kussens snel slijten, terwijl de zon ze juist laat verbleken. Morst u wat op de kussens? Wrijf het dan meteen in/weg met een nat doekje. Eens per jaar kunnen de kussens in de wasmachine, op een programma met de laagst mogelijke temperatuur.

Tuinmeubels: onderhoud

Tot slot nog wat algemene tips omtrent het onderhoud van tuinmeubels. Wees voorzichtig met chemische stoffen zoals bleek of insmeerolie, aangezien ze gemakkelijk het materiaal kunnen aantasten. Vaak staat in de handleiding van het tuinmeubel welke materialen u wel en niet mag gebruiken. Twijfelt u over het middel dat u heeft gekocht? Probeer het dan eerst uit op een onopvallend plekje, zoals de onderkant van het tafelblad of de stoelzitting. Om het tuinmeubilair beter te kunnen onderhouden, is het verstandig om ze tijdens de ongebruikte periode af te dekken met speciale hoezen.

 

Bekijk hier onze andere blog over het schoonhouden van uw tuinterras.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter