Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
23 Feb 2016

Welk mes heb ik nodig in de keuken?

Welk mes heb ik nodig in de keuken?

Er zijn tientallen verschillende messen in omloop. En er komen er steeds meer bij uit andere culturen. Maar wanneer gebruik u nu welk mes? En waarom is het ene mes voor bepaalde handelingen geschikter dan het andere? Een verkeerde keuze of een kwalitatief slecht mes, maakt het werk een stuk moeilijker. Over het algemeen kunt u stellen dat u beter één goed mes kunt kopen, dan meerdere messen van mindere kwaliteit. Een goed mes is duur, maar gaat vaak tientallen jaren mee, ook bij dagelijks gebruik. En het maakt het werk sneller en gemakkelijker uit te voeren. Een eenmalige investering die zichzelf terug verdient.

 

Traditionele messensets

Van vroeger uit, bestaan de meest gangbare messensets uit vijf of zeven verschillende messen. Achtereenvolgens zijn dit:

  1. Het koksmes; groter mes dat over het gehele snijvlak kan kantelen. U gebruikt het om voedsel op een plank te snijden.
  2. Een schilmes of tourneermes; klein mesje met een sikkelvormig lemmet dat u in de hand houdt om te schillen, te snijden en te garneren.
  3. Een trancheermes of vleesmes; langwerpig mes met een lang, stijf snijvlak, om uniforme schijfjes te snijden van vlees, vis of gevogelte.
  4. Een office mes; zit qua grootte tussen het koksmes en het schilmes in. Dit mes kan veelzijdig worden ingezet.
  5. Een broodmes; lang mes, met een lang gekarteld snijvlak. U gebruikt het op een zagende manier, om voedsel te snijden waarvan de buitenkant hard is en de binnenkant juist. Denk aan brood en gebak, enkele fruitsoorten.

En bij de uitgebreide variant wordt de set aangevuld met:

  1. Een uitbeenmes; een stevig mes met een scherpe punt. Hiermee verwijdert u vel en botten. U kunt dit mes ook goed gebruiken om grote stukken vlees te proportioneren.
  2. Een fileermes of steakmes; een lang en flexibel mes. U gebruikt het om visgraten te verwijderen en vis los te maken van de huid.

Andere veelgebruikte keukenmessen

In de professionele keuken en de slagerskeuken ziet u het hakmes. Een grof rechthoekig mes dat gebruikt wordt om grote stukken vlees te bereiden. Het hammes heeft uitsparingen, waardoor plakken vlees minder aan het mes blijven plakken. Het zalmmes is lang en flexibel met ronde punt, om zalm te bewerken.

Steeds meer mensen maken kennis met andere keukens dan de West-Europese keuken. Daardoor komen er ook steeds meer attributen in de keuken, die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Azië en Zuid-Amerika. Een van de bekendste is het Japanse Santoku mes. Santoku betekent ‘drie goede dingen’ en refereert naar het snijden, blokjes maken en fijnhakken, waarvoor dit mes heel goed geschikt is. De snijtechniek van dit mes verschilt echter van de Europese snijtechniek. U zult zich deze techniek eerst eigen moeten maken voordat u dit mes naar goed behoren kunt gebruiken. Hetzelfde geldt voor het yanagiba mes (sushi), het nakiri mes (groente), het deba mes (vis) en het Chinese koksmes (groenten en kruiden).

Veiligheid voorop

Messen zijn erg delicaat, daarom moet u ze altijd goed opbergen. Leg uw dure messen nooit zomaar in uw besteklade. De messen beschadigen door andere harde voorwerpen in de lade. Daardoor zullen ze sneller bot worden, of bramen op het snijvlak krijgen. Het is beter om uw mes in een speciale hoes, of een daarvoor bestemd messenblok te bewaren. Op die manier heeft u langer plezier van uw messenset en zal niemand zich per ongeluk snijden aan uw mes. Een andere manier is om uw messen aan een magneetstrip op te hangen. Dit is een stuk hygiënischer dan een messenblok.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter