Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
10 Sep 2015

Zonnescherm of terrasoverkapping: wat is het verschil?

Wat is een zonnescherm? 

Een zonnescherm is een scherm dat voor het venster komt te hangen met als doel de zon buitenshuis te houden. Een bijkomend voordeel is dat het ook schaduw op een naast het huis gelegen terras of tuin kan werpen. Zonneschermen worden boven het raam bevestigd en zijn in en uit te rollen naar gelang de zon schijnt. Dankzij de voortschrijdende techniek, is het tegenwoordig alleszins betaalbaar om een automatisch zonnescherm te nemen dat óf helemaal uit zichzelf open dicht gaat dankzij sensoren, óf met een knopje is te bedienen. Zonneschermen zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Bent u enigszins klusvaardig, dan zult u een aangeschaft zonnescherm zelf kunnen monteren. 

Wat is een terrasoverkapping? 

Terrasoverkappingen zijn permanente overspanningen van het terras. Aan de ene zijde van het terras is de overkapping aan de gevel gemonteerd, aan de andere kant rust hij op palen. Het dak is meestal van (al dan niet getint) glas om het terras lekker licht te houden, maar bent u geen zonaanbidder dan kunt u ook kiezen voor niet-lichtdoorlatend materiaal. Het verschil met een zonnescherm is dus dat een terrasoverkapping niet is in te rollen en heel het jaar door uw terras overspant. Bovendien is een zonnescherm primair om de zon binnenshuis te weren, met een terrasoverkapping weert u de zon (en de regen) vooral buitenshuis – namelijk op uw terras. 

Voordelen van een zonnescherm 

Een zonnescherm is alleen zichtbaar op de momenten dat u hem nodig heeft, een terrasoverkapping ziet u altijd. Zonneschermen kosten bovendien slechts een fractie ten opzichte van de overkapping. Het ophangen kost maar weinig tijd, met wat geluk kunt u in een uurtje al klaar zijn. Sommige zonneschermen (zoals dit uitrolbaar zonnescherm van Leco) kunnen overal bevestigd worden, zoals aan vensterbanken of balkonhekken. Nadeel is echter wel dat een zonnescherm niet tegen regen en wind kan, wat betekent dat u het scherm altijd weer zult moeten inklappen als het zonnetje weer weg is. Let er ook op dat een zonnescherm vooral binnenshuis voor zonnebescherming zorgt, het schaduwoppervlak buiten is vaak zeer beperkt. 

Leco zonnescherm 
Een uitrolbaar zonnescherm van Leco 

Voordelen van een terrasoverkapping 

Een overkapping over het terras vergt een wat grotere investering, maar het heeft vele voordelen. Het belangrijkste is dat hij bestand is tegen weer en wind en dus het hele jaar kan blijven staan. Dat betekent geen gesjouw meer met de tuinmeubels, want die laat u er gewoon onder staan. Regent het een spatje maar is de temperatuur wel goed, dan is het dankzij een terrasoverkapping mogelijk om toch lekker buiten te zitten. Door een terrasoverkapping krijgt u bovendien het gevoel dat u een extra ruimte aan het huis heeft, zeker wanneer bij de overkapping – zoals bij deze Leco 360x300cm terrasoverkapping – de zijkanten zijn af te sluiten met gordijnen. Er zijn echter ook nadelen. Door het glazen dak kan, met name bij volle zon ‘s middags, de temperatuur (te) hoog oplopen. Bovendien is het aanleggen van een terrasoverkapping een hele klus en moet u de constructie (vooral het glas) regelmatig schoonmaken.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter