Neem contact op

FAQ

1. Betaalmethoden
1.1. iDeal
iDeal is enkel voor klanten met een Nederlandse bankrekening.
Met iDeal kun je binnen de vertrouwde betaalomgeving van je eigen bank betalen. Ben je klant bij ABN AMRO, ASN Bank, Friesland Bank, ING, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Knab, Triodos Bank of Van Lanschot Bankiers, dan kun je je bestelling veilig en gemakkelijk betalen met iDeal. De betaling wordt dezelfde dag nog verwerkt en wij verzenden je bestelling zo snel mogelijk.
1.2. Mister Cash/Bancontact
Voor klanten van Dexia, Fortis, ING, FINTRO, KBC, CBC, AXA bank en VDK Spaarbank in Belgie. Met Bancontact/Mister Cash kunt u vertrouwd, veilig en gemakkelijk uw online aankoop bij ons afrekenen. U rekent af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank. Als internetbankierder kunt u direct gebruik maken van Bancontact/Mister Cash, zonder dat u zich daarvoor hoeft aan te melden of speciale software moet installeren.
1.3. Credit Card
Je kunt bij ons betalen met je credit card. We accepteren Visa, Mastercard en Maestro. Betalingen via Credit card zijn gelimiteerd tot max € 1.000,00. Dit om fraude tegen te gaan.
1.4. Sofort Banking
Kom je uit België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Italië, Frankrijk of Polen? Dan kun je met Sofort Banking eenvoudig, veilig en snel betalen binnen de vertrouwde betaalomgeving van je eigen bank. Deze wijze van online betalen is door TÜV Saarland als uiterst veilig bevonden. Klanten zijn met het gebruik van deze betaalmethode verzekerd tegen identiteitsdiefstal, phishing en pharming.
1.5. Overschrijving
U kan uw betaling ook gewoon overschrijven op onze rekening. U moet er wel rekening meehouden dat het dan 3 tot 5 werkdagen kan duren voordat de betaling verwerkt is en de verwerking van uw bestelling bij ons start.
2. Verzenden & retourneren
2.1. Levering

LEVERING

Je producten worden nieuw in de doos aan huis geleverd. De bezorger levert je bestelling af tot achter de voordeur. Is je tuin goed bereikbaar dan zal de chauffeur je bestelling daar afleveren. Is de tuin echter moeilijk toegankelijk of alleen via het woonhuis dan word je bestelling voor de deur afgeleverd. Dit om schade aan je persoonlijke eigendommen te voorkomen.

Het kan onverhoopt gebeuren dat een van de producten ondanks onze voorzorgsmaatregelen toch schade oploopt voor of tijdens bezorging. Wij raden aan om bij ontvangst van je besteling de juistheid en staat van de geleverde producten te controleren. Let op! Wij pakken de artikelen niet voor je uit.

INDIEN U NIET THUIS BENT

Als je niet thuis bent bij aflevering, kun je contact opnemen met onze klantenservice om een afspraak te maken voor een nieuwe afleverdatum van je bestelling. De extra bezorgkosten zullen wij bij je in rekening moeten brengen.

LEVERING NEDERLAND EN DUITSLAND

Wij leveren ook in Nederland en Duitsland.

2.2. Verzendkosten

BEZORGKOSTEN

BINNEN BELGIË

Voor bestellingen boven € 150,00 berekent Horticenter.be geen verzendkosten. Voor bestellingen onder de € 150,00 vragen wij een bijdrage in de verzendkosten van € 9,95 per bestelling. 

BUITEN BELGIË

Horticenter.be levert ook naar Nederland en Duitsland. De bezorgkosten naar Nederland en Duitsland bedragen € 9,95 voor bestellingen onder de € 150.  Dit is een vast bedrag ongeacht het aantal artikelen of het aantal zendingen per bestelling. Voor bestellingen boven € 150,00 berekent Horticenter.be geen verzendkosten.

2.3. Levertijden

LEVERTIJDEN

Vanaf het moment dat wij de betaling hebben ontvangen duurt het ongeveer 1 tot 3 werkdagen voordat wij je bestelling overdragen aan onze verzendpartner. Zij nemen telefonisch contact met je op om een afspraak te maken voor het afleveren van je bestelling. Indien het product middels pakketdienst bezorgd zal worden dan wordt geen telefonisch contact opgenomen.

De gemiddelde levertijd is tussen de 3 tot 7 werkdagen na verzending. Deze levertijd is gebaseerd op betaling met Ideal, Bancontact mister cash of Creditcard. Kies je bij de betaalmethode voor overschrijving dan moet je rekening houden met 3 tot 5 extra dagen. Dit in verband met de verwerking van je betaling. De bestelling wordt pas verzonden na ontvangst van de betaling.

2.4. Retourneren

ALLES 14 DAGEN OP ZICHT

Wanneer je een online aankoop doet, dan heb je bij Horitcenter.be een zichttermijn van 14 dagen na ontvangst van de bestelling. Dit betekent dat je 14 dagen de tijd hebt om een retourzending bij ons aan te melden dan wel retour te hebben gezonden. De termijn van 14 dagen gaat in op het moment dat je het pakket in ontvangst hebt genomen. Je mag een product zonder opgaaf van reden aan ons terugsturen waarbij de kosten voor de retourzending voor je eigen rekening komen. Producten moet je onbeschadigd en - voor zover mogelijk - in de originele verpakking retourneren. Wij adviseren daarom altijd de originele verpakking zorgvuldig open te maken, zodat je deze kunt gebruiken om de producten terug te sturen.
 

Tijdens de zichttermijn van 14 dagen mag je het product bekijken en eventueel proberen zoals je dat ook in een fysieke winkel zou kunnen doen. Een tuinset mag bekeken worden, maar mag niet buiten geplaatst worden. Een terrasverwarming mag uit de verpakking worden genomen, maar er mag niet aangezet zijn. Weet je niet zeker of het gewenste product helemaal aansluit bij je wensen dan raden wij altijd aan om het product te bekijken in een van onze showrooms.
 

Als je een product retour wilt sturen dan willen we je vragen het retourformulier in te vullen en deze per e-mail te verzenden naar info@horitcenter.be. Je ontvangt binnen drie werkdagen een e-mail met hierin de instructies voor het retour zenden van het product. Het aankoopbedrag wordt inclusief de verzendkosten binnen een termijn van veertiendagen teruggestort. Ook kunt u het model formulier voor herroepping invullen en deze per e-mail naar ons verzenden
 

 Voor het retourneren van producten in de zichttermijn van 14 dagen gelden de volgende voorwaarden:
 

 • Terugbetaling van het aankoopbedrag inclusief de verzendkosten van de heenzending vinden zo spoedig mogelijk plaats doch uiterlijk binnen 14 dagen plaats.
   
 • Kosten voor de retourzending komen voor je eigen rekening.
   
 • Product dienen compleet en in de originele staat te zijn.
   
 • Bij producten welke beschadigd of niet compleet zijn, wordt de waardevermindering in mindering gebracht op het terug te betalen bedrag.
   
 • Eventuele schade welke ontstaat tijdens het retour zenden aan Horitcenter.be zijn voor verantwoording en rekening voor jou als klant.
   
 • Eventuele meegeleverde montagemateriaal dienen, indien redelijkerwijs mogelijk, origineel verpakt te zijn.
   
 • Het product moet voorzien zijn van de originele handleidingen en meegeleverde accessoires.
   
 • Het product moet, indien redelijkerwijs mogelijk te zijn voorzien van de originele verpakking, welke wel geopend mag zijn geweest.

Na de zichttermijn is het niet meer mogelijk de producten te retourneren, tenzij de producten defect raken tijdens de garantieperiode. Wel kun je aanspraak maken op de garantiebepaling van het betreffende product. Kijk dan welke garantiebepalingen van toepassing zijn op je product.

 

3. Garantie
3.1. Garantie
Horticenter.be garandeert dat alle door ons geleverde producten aan de redelijke eisen van deugdelijkheid en/of bruikbaarheid voldoen. Gaat een product na een bepaalde tijd stuk dan volgen wij bij het afhandelen van klachten over defecte artikelen de Belgische wetgeving en onze algemene voorwaarden.
3.2. Garantie barbecues

GARANTIE BARBECUES

Horticenter.be biedt op haar barbecues standaard een fabrieksgarantie van 2 jaar op fabricage- en materiaalfouten bij normaal gebruik. Deze termijn geldt onverminderd de wettelijke rechten omtrent garantie en confomiteit. Hierbij zijn de volgende voorwaarden van toepassing:
 

 • Schade als gevolg van onredelijk gebruik of gebruik voor commerciële doeleinden vallen niet onder de garantie. 
 • Bij schade door onjuiste montage, verkeerd onderhoud, niet uitvoeren van het normale routinematige onderhoud vervalt de garantie. 
 • De garantie geldt specifiek voor gebreken aan de barbecue zelf, vergoeding van eventuele gevolgschade is uitgesloten. 
 • Kleurveranderingen, roestvorming en een roestlaagje door weersinvloeden of verkeerd gebruik van chemische stoffen vallen buiten de garantie. 
 • Oneffenheden, minimale afwijkingen en kleurverschillen in de emaillering vallen buiten de garantie. 
 • Indien u onverhoopt aanspraak wilt maken op eventuele garantie kan dit alleen in combinatie met de originele aankoopnota. 
 • Onderdelen getroffen door slijtage vallen niet onder de garantie. 
 • Defecten of gebreken die al bekend zijn op het moment van ontvangst/aanschaf van het product. Wanneer dit het geval is vragen we je direct contact op te nemen met onze klantenservice.


Horticenter zal bij een garantieaanvraag een controle uitvoeren en overgaan tot reparatie of toezending van het onderdeel. Indien dit niet mogelijk is zullen we het artikel vervangen (indien niet meer leverbaar door een vergelijkbaar model). Horticenter.be neemt alleen een garantieaanvraag in behandeling als deze is voorzien van:
 

 • Ordernummer van de bestelling.
 • Foto’s van de het defecte onderdeel.


De retourkosten en de eventuele verzendkosten voor onderdelen of vervangend artikel vallen het eerste jaar onder de garantie, na afloop van het eerste jaar zijn deze koste voor rekening van de consument. Horticenter.be biedt haar producten aan op elk prijsniveau waardoor er verschillen zitten in materialen en afwerkingniveau. Door je barbecue goed te onderhouden, behoudt de barbecue een lange levensduur.

3.3. Garantie parasols

GARANTIE PARASOLS

Horticenter.be biedt op haar parasols standaard een fabrieksgarantie van 1 jaar op fabricage- en materiaalfouten bij normaal gebruik. Deze termijn geldt onverminderd de wettelijke rechten omtrent garantie en confomiteit. Hierbij zijn de volgende voorwaarden van toepassing:
 

 • Schade als gevolg van onredelijk gebruik of gebruik voor commerciële doeleinden vallen niet onder de garantie.
   
 • Bij schade door onjuiste montage, verkeerd onderhoud, niet uitvoeren van het normale routinematige onderhoud vervalt de garantie.
   
 • Kleurveranderingen van het doek of scheuren in het doek vallen niet onder de garantie.
   
 • Onderdelen getroffen door slijtage vallen niet onder de garantie. Te denken valt aan slijtage/breken van het touw.
   
 • Windschade door onzorgvuldig gebruik valt niet onder de garantie.
   
 • Defecten of gebreken die al bekend zijn op het moment van ontvangst/aanschaf van het product. Wanneer dit het geval is vragen we je direct contact op te nemen met onze klantenservice.
   

Horticenter.be zal bij een garantieaanvraag een controle uitvoeren en overgaan tot reparatie of toezending van het onderdeel. Indien dit niet mogelijk is zullen we het artikel vervangen (indien niet meer leverbaar door een vergelijkbaar model). Tuinmeubelen.nl neemt alleen een garantieaanvraag in behandeling als deze is voorzien van:
 

 • Ordernummer van de bestelling;
 • Foto’s van de het defecte onderdeel;
   

De retourkosten en de eventuele verzendkosten voor onderdelen of vervangend artikel vallen het eerste jaar onder de garantie, na afloop van het eerste jaar zijn deze koste voor rekening van de consument. Horticenter.be bied haar producten aan op elk prijsniveau waardoor er verschillen zitten in materialen en afwerkingniveau.
 

Door je parasol goed te onderhouden, behoudt de parasol een lange levensduur.

3.4. Garantie tuinmeubilair

GARANTIE TUINMEUBILIAR

Horticenter.be biedt standaard een fabrieksgarantie van 2 jaar op fabricage- en materiaalfouten bij normaal gebruik. Deze termijn geldt onverminderd de wettelijke rechten omtrent garantie en confomiteit. Hierbij zijn de volgende voorwaarden van toepassing:
 

 • Schade als gevolg van onredelijk gebruik of gebruik voor commerciële doeleinden vallen niet onder de garantie.
   
 • Bij schade door onjuiste montage of verkeerd onderhoud vervalt de garantie.
   
 • De garantie geldt specifiek voor gebreken aan het meubel zelf, vergoeding van eventuele gevolgschade is uitgesloten.
   
 • Indien u onverhoopt aanspraak wilt maken op eventuele garantie kan dit alleen in combinatie met de originele aankoopnota.
   

Horticenter.be zal bij een garantieaanvraag een controle uitvoeren en overgaan tot reparatie of toezending van het onderdeel. Indien dit niet mogelijk is zullen we het artikel vervangen (indien niet meer leverbaar door een vergelijkbaar model). Horticenter.be neemt alleen een garantieaanvraag in behandeling als deze is voorzien van:
 

 • Ordernummer van de bestelling;
 • Foto’s van de het defecte onderdeel;
   

De retourkosten en de eventuele verzendkosten voor onderdelen of vervangend artikel vallen het eerste jaar onder de garantie, na afloop van het eerste jaar zijn deze koste voor rekening van de consument. Horticenter.be biedt tuinmeubelen aan op elk prijsniveau waardoor er verschillen zitten in materialen en afwerkingniveau. Door je tuinmeubiliar goed te onderhouden, behoudt het tuinmeubiliar een lange levensduur.

3.5. Garantie tuinkussens

GARANTIE TUINKUSSENS

Horticenter.be biedt op haar tuinkussens standaard een fabrieksgarantie van 1 jaar op fabricage- en materiaalfouten bij normaal gebruik. Deze termijn geldt onverminderd de wettelijke rechten omtrent garantie en confomiteit. Hierbij zijn de volgende voorwaarden van toepassing:
 

 • Schade als gevolg van onredelijk gebruik of gebruik voor commerciële doeleinden vallen niet onder de garantie.
   
 • Bij schade door onjuiste montage, verkeerd onderhoud, niet uitvoeren van het normale routinematige onderhoud vervalt de garantie.
   
 • Kleurveranderingen van het textiel of scheuren in het textiel vallen niet onder de garantie.
   
 • Onderdelen getroffen door slijtage vallen niet onder de garantie. 
   
 • Defecten of gebreken die al bekend zijn op het moment van ontvangst/aanschaf van het product. Wanneer dit het geval is vragen we je direct contact op te nemen met onze klantenservice.
   

Horticenter.be zal bij een garantieaanvraag een controle uitvoeren en overgaan tot reparatie of toezending van het onderdeel. Indien dit niet mogelijk is zullen we het artikel vervangen (indien niet meer leverbaar door een vergelijkbaar model). Horticenter.be neemt alleen een garantieaanvraag in behandeling als deze is voorzien van:
 

 • Ordernummer van de bestelling.
 • Foto’s van de het defecte onderdeel.
   

De retourkosten en de eventuele verzendkosten voor onderdelen of vervangend artikel vallen het eerste jaar onder de garantie, na afloop van het eerste jaar zijn deze koste voor rekening van de consument. Horticenter.be biedt haar producten aan op elk prijsniveau waardoor er verschillen zitten in materialen en afwerkingniveau. Door je tuinkussens goed te onderhouden, behoudt het tuinkussen een lange levensduur.

4. Onderhoud
4.1. Hoe onderhoud ik mijn tuinmeubelen?

Om uw meubel optimaal te verzorgen adviseren we uw tuinmeubel regelmatig te onderhouden. Voor een langere levensduur is het aan te raden de meubelen in de winterperiode binnen te zetten of met een goede (ademende) hoes af te dekken . Gebruik  voor uw onderhoud geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen.
 

Onderhoudsvoorschrift

Voor een probleemloos gebruik van de diverse onderhoudsmiddelen verzoeken we u vriendelijk het onderhoudsvoorschrift te lezen en de bijhorende gebruiksvoorwaarden.
 

Aluminium
Aluminium is een volledig weerbestendig materiaal, toch kan er vuil of aanslag hechten aan de coating. Deze kunt u eenvoudig met een doek of zachte borstel en wat water met een mild schoonmaakmiddel eenvoudig verwijderen.  Bij het beschadigen van de coating is het verstandig deze bij te werken met een lakstiftje om oxidatie te voorkomen.
 

Brushed aluminium
Geborsteld aluminium heeft geen coating, maar is op speciale wijze geanodiseerd waardoor het weer geen invloed heeft op het materiaal. Schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel is vaak voldoende.
 

Textileen / sling
Het  kuststofdoek bestaat uit nylon draden met een polyester coating en is volledig weersbestendig. Textileen kan eenvoudig met wat water en een mild schoonmaakmiddel worden onderhouden.
 

Vlechtwerk / wicker
Bukatchi maakt gebruik van hoge kwaliteit HDPE all weather wicker . deze 100% weersbestendige kunststof draad bevat UV filters die er voor zorgen dat het materiaal een zo hoog mogelijke kleurvastheid heeft en jarenlang beschermd is tegen zon invloeden.  Onderhoud van het vlechtwerk is het regelmatig schoon te maken met een mild schoonmaakmiddel.
 

Polywood / decorteak
Polywood of decorteak is een speciale kunststof die tot latten wordt verwerkt met de uitstraling van hout. Deze zijn in elke kleur mogelijk te verkrijgen en ook in de structuur wordt het hout zo natuurgetrouw mogelijk nagebootst. Dit betekend dat het materiaal ook licht kan verkleuren en kan krassen. Bij de meer luxe varianten kunnen deze krassen met een schuurspons of schuurpapiertje voorzichtig worden weg geschuurd, net als bij echt hout. U dient voor het behoud van de levensduur uw meubel  deze regelmatig schoon te maken met een mild schoonmaakmiddel.
 

Het is aan te bevelen om de speciale onderhoudsproducten die voor deze meubelen in de markt verkrijgbaar zijn te gebruiken die de levensduur verlengen van uw meubel. Deze onderhoudsmiddelen zijn qua samenstelling precies afgestemd op het materiaal en hiermee behaalt u het beste en veiligste resultaat. Indien u twijfels heeft over de behandeling of het onderhoud  van uw tuinmeubel, vraag ons dan zeker om advies.

4.2. Onderhoud tuinset

TUINSET

Een mooie tuinset houd je mooi door aan de ene kant voor voldoende onderhoud te zorgen, maar daarnaast ook goed te letten op het gebruik van de set. Dit is zowel bij de verstelbare stoelen, de stapelbare stoelen, de tafels, als de ligbedden en hockers het geval.

COMPLETE TUINSET ONDERHOUDEN

Je kunt een complete tuinset onderhouden door deze voor het eerste gebruik te behandelen met een ‘protector’ en zo nu en dan gebruik te maken van een speciale ‘cleaner’. Verder is het van belang om je tuinset na het gebruik goed schoon te maken, zodat vuil zich minder gemakkelijk kan hechten. Probeer je tuinset onder een veranda of afdak te zetten wanneer het begint te regenen, zodat vocht zo min mogelijk invloed heeft. Zo kun je je tuinset goed onderhouden en heb je er zo lang mogelijk plezier van, zonder dat het onderhoud je ontzettend veel tijd of moeite zal kosten.

GEBRUIK VAN DE TUINSET

Ook het gebruik van de tuinset draagt bij aan het onderhoud en daarmee de levensduur hiervan. Zorg ervoor dat je een verstelbare stoel of een ligbed alleen verstelt door beide armleggers op te tillen. Stapelbare stoelen dienen rechtop op elkaar te worden geplaatst, zonder dat dit veel moeite dient te kosten. Verder is het van belang om een tafel goed recht neer te zetten en deze regelmatig af te nemen. Het juiste gebruik van de set zorgt er op die manier voor dat er minder onderhoud nodig is en je tuinset lang van goede kwaliteit zal blijven.

4.3. Onderhoud parasol

PARASOL

Een parasol is er in verschillende soorten en maten. Kies voor een staande parasol voor in de tuin, selecteer een vrij hangende zweefparasol waar je gemakkelijk onder plaats kunt nemen of een balkon parasol. Welke vorm je ook kiest, het is van belang om deze goed te onderhouden.

ONDERHOUD VAN JE PARASOL

De wind is wellicht de grootste vijand van je parasol, waardoor het van belang is om hier goed aan te denken, bijvoorbeeld wanneer je van huis gaat. Klap je parasol in, zodat deze niet kan beschadigen. Daarnaast is een parasol er niet voor bedoeld om regen op te vangen, aangezien het materiaal anders is dan dat van een paraplu. Klap je parasol dus netjes in wanneer het gaat regenen. Zo zorg je voor het juiste onderhoud en zorg je ervoor dat het geheel zo lang mogelijk mee zal gaan. Voordat je de parasol inklapt is het belangrijk dat de parasol droog en vuil. Naat het goed onderhouden van je parasol kun je de parasol het beste opbergen in een parasolhoes voor de beste bescherming. 

Pararol met voet en hoes

Het gewicht van de parasolvoet is van groot belang, om ervoor te zorgen dat je parasol op een stabiele manier zal staan. Let er aan de andere kant op dat je de voet wellicht wilt kunnen verplaatsen, waardoor een te zwaar gewicht een probleem kan vormen. Met een goede parasolhoes zorg je ervoor dat je deze netjes op kunt bergen en dat het materiaal van een goede kwaliteit blijft. Zo heb je met het juiste onderhoud van je parasol zo lang mogelijk plezier van je parasol, zodat je die op kunt zetten op het moment dat je graag even in de schaduw wilt zitten. 

4.4. Onderhoud tuinkussens

TUINKUSSENS

Tuinkussens zorgen ervoor dat je comfortabel plaats kunt nemen in je tuinset, maar kennen daarnaast ook een decoratieve waarde. Kleed de inrichting van je tuin stijlvol aan, zodat je er ook plezier van hebt wanneer je er niet eens op zit of gebruik van maakt.

DIVERSE SOORTEN TUINKUSSENS

Uiteraard bestaan er diverse soorten tuinkussens. Je kunt kiezen voor kussens voor stapelstoelen of reguliere tuinstoelen, of kiezen voor de kussens die je op de luxe ligbedden kunt plaatsen. Uiteraard zijn er daarnaast de loungekussens waar je heerlijk plaats op kunt nemen en de sierkussens die ervoor zorgen dat je tuininrichting er op een heel stijlvolle manier uit zal zien. Denk na over het doel van je tuinkussens en stem daar je keuze op af. Sierkussens zijn immers niet bedoeld om op te zetten, terwijl loungekussens wat groot zijn ter decoratie van je tuin.

ONDERHOUD VAN TUINKUSSENS

Het onderhoud van tuinkussens laat zich het best samenvatten als ‘voorzichtigheid’. Was de kussens bij voorkeur met de hand op een temperatuur van 30 graden Celsius en maak gebruik van een zacht wasmiddel. Het is daarnaast verstandig om in bepaalde gevallen de vulling van het kussen te verwijderen, voordat je gaat wassen. Probeer een gewassen kussen liggend te laten drogen, aangezien je de vorm van het kussen op die manier optimaal kunt behouden. Door je tuinkussens te beschermen tegen regen of andere vormen van vocht zorg je er bovendien voor dat de kwaliteit van de materialen zo lang mogelijk van hoog niveau zal blijven.

4.5. Onderhoud barbecue

BARBECUE

Een barbecue zorgt ervoor dat je heerlijk buiten kunt koken, bijvoorbeeld samen met een aantal vrienden die je hebt uitgenodigd. Het is verstandig om in ieder geval geen gebruik te maken van krassende schuursponsjes of agressieve schoonmaakmiddelen, wanneer je de barbecue weer schoon gaat maken.

TYPE BARBECUE

Er bestaan verschillende soorten barbecues, waardoor het verstandig is om de vorm van onderhoud daar op aan te passen. De kans is groot dat je een barbecue hebt met een RVS frame, of dat er sprake is van een geëmailleerd stalen frame. Daarnaast komen de geëmailleerde gietijzeren bakplaten over het algemeen veel voor, waardoor het ook verstandig is daar goed naar te kijken.

ONDERHOUD VAN JE BARBECUE

Om het onderhoud van je barbecue zo optimaal uit te voeren is het verstandig de schoonmaakmiddelen te kopen op basis van het materiaal waar jouw exemplaar van gemaakt is. Zorg voor een goede cleaner en pas bij voorkeur een protector toe, voordat je de barbecue de eerste keer gaat gebruiken. Met name geëmailleerd staal is zeer duurzaam. Door het regelmatig schoon te maken met niet-bijtende huishoudelijke schoonmaakmiddelen houd je deze als het ware als nieuw.
Indien je een RVS grillrooster hebt is het verstandig deze schoon te maken met een mild afwasmiddel en deze vervolgens met heet water af te spoelen. Je kunt een borstel gebruiken om etensresten te verwijderen, maar gebruik geen staalborstel, aangezien dat de levensduur van je barbecue aan kan tasten.

4.6. Onderhoud parasoldoek

PARASOLDOEK

Ben je op zoek naar een geschikt parasoldoek? Houd er dan rekening mee dat er verschillende soorten materialen gebruikt worden, op basis waarvan je een keuze kunt maken.

MATERIAAL VAN HET PARASOLDOEK

Veel van de parasoldoeken worden gemaakt van Sunbrella. Dit is een speciaal soort acryl dat ervoor zorgt dat de UV-straling optimaal wordt tegengehouden. De doeken kunnen bijna het gehele jaar buiten blijven staan. Daarnaast kun je kiezen voor een Olefin parasoldoek, waarmee je kiest voor een uitstekende bescherming tegen scheuren, gezien de kracht van het doek. Het polyester parasoldoek is het meest gebruikt, onder andere vanwege de relatief hoge dichtheid van het materiaal. Tenslotte zijn er de textileen en batyline parasoldoeken, waarmee je kiest voor zeer sterke en kleurechte doeken. De doeken zijn echter semi-transparant, waardoor het zonlicht wordt gefilterd, maar het aan de andere kant niet 100% wordt tegengehouden.

PARASOLDOEK EN BESCHERMING

Het is verstandig om de parasoldoeken zo min mogelijk in aanraking te laten komen met regen of andere vormen van neerslag. Een aantal van de materialen zijn hier heel aardig tegen bestand, maar dat neemt niet weg dat het doek er in ieder geval nooit beter van zal worden. Kies in het naseizoen zoveel mogelijk voor een beschermhoes wanneer je geen gebruik maakt van de doeken, aangezien je de kwaliteit op die manier optimaal kunt behouden. Zo heb je ook het komende jaar weer veel plezier van het parasoldoek en heb je zo min mogelijk omkijken naar het directe onderhoud hiervan.

4.7. Onderhoud sloophout

ONDERHOUD SLOOPHOUT

Het onderhoud van sloophout zit op een relatief eenvoudige manier in elkaar, anders dan bij veel andere soorten hout. Het is bijvoorbeeld veel minder noodzakelijk om deze ieder jaar te voorzien van een lak of olie. In plaats daarvan is het de onbehandelde uitstraling die veel mensen aanspreekt.

EENVOUDIG ONDERHOUD

Het onderhoud van het sloophout zit gemakkelijk in elkaar, aangezien het nauwelijks nodig is om hier veel aandacht aan te besteden. Het is uiteraard verstandig om aanslag en vuil snel te verwijderen van je sloophouten tafel of stoel, maar verder heeft het weer maar weinig invloed op de kwaliteit en de levensduur van het hout. Heeft het bijvoorbeeld geregend? Dan is het sloophout over het algemeen al snel weer droog. Dit heeft te maken met het feit dat het een relatief zachte houtsoort is. Het is daarom goed mogelijk om de tuinmeubelen van sloophout gewoon buiten te laten staan, ook op het moment dat je daar geen gebruik van maakt.

SCHOONMAKEN VAN SLOOPHOUT

Ook het schoonmaken van het sloophout is niet erg moeilijk, maar natuurlijk wel belangrijk. Is er sprake van vuil of lijkt er een vlek te ontstaan? Maak dan gebruik van een vochtige doek, waarmee je de mogelijkheid hebt om het vuil te verwijderen. Je zorgt er op die manier voor dat dit niet zomaar in het hout kan trekken, aangezien het dan lastiger wordt om de vlek te verwijderen. Denk bovendien na over het feit of je de vlekken wilt verwijderen, of dat je het sloophout onderhoud zo minimaal mogelijk houdt om er meer karakter aan toe te voegen.

4.8. Onderhoud steigerhout

ONDERHOUD STEIGERHOUT

Het onderhoud van steigerhout stelt op zich niet zoveel voor, al is het natuurlijk wel van belang om hier op de juiste manier mee om te gaan. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat hout een natuurproduct is, waardoor de kans groot is dat het in de tuin gaat werken.

STEIGERHOUT ZONDER BEHANDELING

Het is in principe niet nodig om het steigerhout te behandelen, al zijn de specialisten het er nog niet 100% over eens. Je kunt gebruik maken van een speciale steigerhout beits, maar het is aan de andere kant ook goed mogelijk om de meubelen onbehandeld buiten neer te zetten en daar verder niets aan te doen. Dit heeft in principe geen nadelige gevolgen voor de levensduur van het hout. Het onderhoud van het steigerhout zorgt bijvoorbeeld niet direct voor een betere weerstand tegen invloeden van het weer, zoals wind en regen.

GOED LATEN DROGEN

Het is echter wel van belang om het steigerhout altijd goed te laten drogen op het moment dat het nat is geworden. Is er een bui overheen gevallen? Zorg er dan voor dat het steigerhout goed vrij staat, waardoor de lucht er van alle kanten af goed bij kan. Dit zorgt er namelijk voor dat het hout snel weer zal drogen, waardoor er nauwelijks sprake is van slijtage of andere problemen. Dit is het belangrijkste onderdeel van het onderhoud van steigerhout, waar je dus op een relatief gemakkelijke manier mee om kunt gaan

4.9. Onderhoud schaduwdoek

SCHADUWDOEKEN

Een schaduwdoek is er in verschillende soorten, maten en keluren. Kies voor een vierkant schaduwdoek, een driehoekige of een waterdichte. Welke vorm je ook kiest, het is van belang om je schaduwdoek goed te onderhouden

ONDERHOUD COOLFIT SCHADUWDOEK

Het coolfit schaduwdoek is gemakkelijk te reinigen met water en een spons, doekje of een borstel. Laat het water even op het doek inwerken en maak het dan schoon. Je kunt het doek bijvoorbeeld ook met een tuinslang schoonspuiten. Vogelpoep of ander vuil is zo snel verwijderd. Als je het vuil met alleen water niet kunt verwijderen, kun je daarbij een sopje gebruiken.

ONDERHOUD DREAMSAIL WATERDICHT SCHADUWDOEK

Het dreamsail waterdicht schaduwdoek is voorzien van een vuil- en schimmelwerende PU- coating. Daarom mag je het schaduwdoek niet met een borstel of chemicaliën schoonmaken. Dit komt doordat anders de coating er vanaf gaat. Gebruik daarom alleen water met een spons of een doekje. Laat het water even op het doek inwerken en verwijder voorzichtig het vuil.

ONDERHOUD HARMONICADOEK

Het harmonica schaduwdoek is gemaakt van hoogwaardig HTPE geknoopt weefsel. Daardoor is dit Harmonica schaduwdoek eenvoudig te reinigen en is het schaduwdoek vuilafstotend. Je kunt het schaduwdoek dus rustig van maart tot aan oktober laten hangen. Voor extra bescherming van het doek kun je een hoes gebruiken die speciaal voor de harmonica schaduwdoek is gemaakt. Het doek wordt ‘omwikkeld’ door deze hoes ter bescherming tegen weer en wind. Hiermee wordt de levensduur van het doek aanzienlijk verlengd. 

ONDERHOUD ROLGORDIJN BUITEN

Het rolgordijn is gemaakt van een bijzonder sterke kunststof. Mede vanwege deze hoogwaardige kwaliteit is het rolgordijn geschikt voor permanenten buitenplaatsing. Daarnaast is het rolgordijn van Nesling schimmelwerend en eenvoudig schoon te maken. Een perfecte manier om af te rekenen met laaghangende zon.

Contactgegevens

Horticenter bvba
Adres Leyssenstraat 55
Postcode 3660
Plaats Opglabbeek
Land België
Telefoon +32 (0)89 68 06 94
E-mail [email protected]
btw-nummer BE 0835.775.754